$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \newcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$
Priručnik za početnike (C++) / Dodatak: zadaci za vežbu

Dodatak: zadaci za vežbu

 • Dozvoljeno polaganje
 • Lekcije
 • Nema
 • Teo
 • 7/24/2015

Za sam kraj smo ti ostavili još zadataka koje možeš samostalno da rešavaš. Za sad su ti zadaci bez grader-a, no ukoliko nam se obratiš preko mejla sa željom da rešavaš neke od njih uz grader mi ćemo se potruditi da ih postavimo na naš portal.

 

 1. Nalazis se u planini u mestu X a zelis da se vratis u mesto Z. Imas L litara benzina a do Z nema pumpe. Do Z mozes da stignes preko Y1 ili preko Y2.  Vozis uvek K kilometara na cas i tada po ravnom vozilo trosi Lr litara na 100km, na uzbrdici Lu litara na 100km a na nizbrdici Ln litara na 100km (Ln < Lr < Lu). Put preko Y1 do Z ima R1 kilometara ravnog dela, U1 kilometara uspona i N1 kilometara nizbrdica. Put preko Y2 do Z ima R2, U2 i N2 kilometara ravnog, uspona i nizbrdica. Zelis da do Z stignes sto pre ako uopste mozes. Ispisi SMS poruku koju ces poslati prijatelju u Z:
  1. Stizem za <M> minuta.“, napr. „Stizem za 130 minuta.“ Ili
  2. Nedostaje mi <N> litara benzina.“, napr. „Nedostaje mi 15 litara benzina.“

 

 1. Zelis da pomognes tetki koja pise clanak za casopis. Iz redakcije su joj rekli da tekst ne sme biti kraci od MinR reci a ni duzi od MaxR reci. Tetka ti je poslala clanak (dugacak string) i niz interpukcijskih znakova (napr. prazno, zarez, tacka, znak uzvika...) koje je koristila (drugi string). Treba da joj odgovoris porukom:
  1. Napisala si N1 reci, sve je u redu ili
  2. Napisala si N1 reci, nedostaje ti N2 reci ili
  3. Napisala si N1 reci, imas N2 reci viska

Napr. ako je dozvoljeno najmanje 5 reci, najvise 10 a interpukcijski znaci  su “ ,.!?:()“ onda ovaj isecak „Stigla sam za 130 minuta, uprkos svim teskocama. Imala sam srece i dovoljno benzina! :) “ ima 14 reci pa bi tvoja poruka glasila „Napisala si 14 reci, imas 4 reci viska“.

 

 1. Prijateljica X ti je na Facebook-u ostavila sifrovanu poruku. Treba da je desifrujes i posaljes prijateljici Y. Originalna poruka (pre sifrovanja) je samo od slova engleske abecede (od ’a’ do ’z’, od ’A’ do ’Z’ i space za razdvajanje reci) i u ASCII znacima (vidi tablicu nekih slova). Samo ti i X znate pravila za sifrovanje a to su: prvo slovo nije sifrovano a svako sledece originalno slovo je uvecano za 1 ukoliko je kod prethodnog originalnog slova manji od njegovog, odnosno umanjeno za 1 u ostalim slucajevima. Space se uvek sifruje kao ’!’. Na primer: ako je originalna poruka

Zdravo Kako je Z

onda je sifrovana poruka

Zes`Wn!Lblp!kd![

 

Tablica nekih ASCII kodova:

ASCII znak

Kod

@

64

A

65

B

66

Z

90

[

91

`

96

a

97

B

98

z

122

{

124

 

 1. Dobila si telegram koji se sastoji samo od velikih slova, space-ova (za razdvajanje reci) i reci STOP umesto tacke za razdvajanje recenica. Zelis da ga odstampas u citljivijoj formi tako sto ces STOP zameniti tackom, svaku recenicu zapoceti space-om pa onda velikim slovom. Naprimer poruka „STIGLA SAM KASNO SINOC STOP JAVICU SE PREKOSUTRA STOP“ treba da postane „Stigla sam kasno sinoc. Javicu se prekosutra.“ (Dati tablicu nekih ASCII kodova – kao kod 3.).

 

 1. Deda te je zamolio da ispravis greske u njegovoj prepisci sa opstinskim sudom. Znas da najcesce gresi tako sto duplira interpukcijske znakove, dodaje space ispred njih a ne stavlja space iza ili ne pocinje recenicu velikim slovom. Ukoliko je postavio vise interpukcijskih znakova, treba da zadrzis samo prvi. Imas njegov tekst i niz interpukcijskih znakova koje koristi. Naprimer ako je njegov tekst:

tada sam ogradio   svoju livadu ,jer je moj komsija napasao stoku na njoj..medjutim,njega je to mnogo naljutilo .“

trebalo bi ga popraviti da glasi:

Tada sam ogradio svoju livadu, jer je moj komsija napasao stoku na njoj. Medjutim, njega je to mnogo naljutilo.“

Tekst je uvek kodiran ASCII znacima sto znaci da je slovo ’a’ ima vrednost 97, ’b’ 98 i tako redom dok ’A’ ima vrednost 65, ’B’ 66 itd. redom (Dati tablicu nekih ASCII znakova – kao kod 3.)

 

 1. Put do mora

Da bi se od grada stiglo automobilom do ostrvskog letovališta, potrebno je jedan deo puta preći trajektom. Trajekt polazi na svaki pun sat, i putuje pola sata u jednom pravcu i pola sata u povratku. Razdaljina od grada do ukrcavanja je 100 km, a od iskrcavanja do letovališta 50 km. Brzina automobila na putu je X km/h. Ako automobil krene iz grada u 8:00, koliko minuta traje put do letovališta?

 

Ulaz: X (prirodan broj).

Izlaz: Ukupno trajanje puta od grada do letovališta u minutima, zaokruženo na najbliži pun minut.

 

Primer ulaza: 50.

Primer izlaza: 210.

 

Primer ulaza: 60

Primer izlaza: 200.

 

Primer ulaza: 110.

Primer izlaza: 117.

 

 1. Losos…

Biolozi vec dugo vremena posmatraju kretanje lososa koji plivaju iz mora uzvodno uz reku do izvora da bi se mrestili. Primetili su da lososi jednog dana isplivaju uzvodno 4km, ali se nakon dugog dana plivanja sutradan odmaraju, kada ih reka odnese nizvodno 1km. Nakon dana odmaranja, narednog dana ponovo plivaju, sledeceg odmaraju, i tako redom. Kada dodju u prvih 30km reke, medjutim, posto je reka na tom delu puna brzaka, oni mogu da preplivaju samo 3km u toku dana plivanja, a reka ih sutradan, u toku dana odmaranja vrati 2km.

 

Pomozite biolozima da utvrde koliko dana je potrebno lososu da otpliva uzvodno iz mora do izvora, ako je poznata duzina reke. U broj dana se racuna i dan u kome je losos stigao do mrestilista.

 

Ulaz:  prirodan broj X, duzina reke u km

Izlaz: prirodan broj Y, broj dana koji je potrebno lososu da stigne do izvora

 

Primeri:

 

Ulaz: 11

Izlaz: 17

 

Ulaz: 36

Izlaz: 61

 

 1. Prosek

  

Približava se kraj školske godine. Posle tri zaključene ocene, tvoj prosek ocena zaokružen na dve decimale je X. Ako je preostalo da se zaključe ocene iz još pet predmeta, koji je najveći prosek ocena koji možeš da imaš na kraju godine? Ocene su između 1 i 5.

 

Napomena: zaokruživanje se vrši po standardnim matematičkim pravilima (t.j. ne uvek naviše).

 

Ulaz: X.

Izlaz: Najveći mogući prosek na kraju godine (na dve decimale).

 

Primer ulaza: 4.00.

Primer izlaza: 4.62.

 

Primer ulaza: 4.33.

Primer izlaza: 4.75.

 

Primer ulaza: 3.67.

Primer izlaza: 4.50.

 

 1. Ucitati redni broj meseca u prostoj godini. Ispisati broj dana u mesecu.

 

 1. Povratak iz škole

Svakog dana prilikom vraćanja iz škole imaš 2 opcije za prevoz: liniju 1 (tramvaj) kojoj do tvoje kuće treba X minuta, i liniju 2 (autobus) kojoj do tvoje kuće treba Y minuta. Na liniju 1 gužva u saobraćaju („špic“) utiče tako što je usporava 10 minuta, a na liniju 2 tako što je usporava 30 minuta. Poznato je da saobraćajna gužva traje od A do B časova, kao i od C do D časova svakog radnog dana (A < B < C < D). Gužva te usporava ukoliko si krenuo u vreme „špica”. Polaziš iz škole u Z časova. Kojom linijom ćeš brže stići do kuće?

 

Ulaz: X i Y (vreme u minutima potrebno linijama 1 i 2 da pređu put od škole do kuće), A, B, C, D (počeci i krajevi trajanja saobraćajne gužve – A do B i C do D), Z – čas polaska iz škole. Sve vrednosti su prirodni brojevi.

 

Izlaz: Broj linije kojom treba putovati – 0 (svejedno), 1 (tramvaj) ili 2 (autobus).

 

Primer ulaza: 40, 30, 12, 14, 16, 18, 15

Izlaz: 2

 

Primer ulaza: 40, 30, 12, 14, 16, 18, 17

Izlaz: 1

 

Primer ulaza: 40, 20, 12, 14, 16, 18, 17

Izlaz: 0

 

 1. Napisati program koji će ispisati raspored časova za ponedeljak ako su časovi ponedeljkom: Srpski jezik, Matematika, Programiranje, Likovna kultura i Fizičko vaspitanje, u sledećoj formi (ASCII kodovi za specijalne karaktere su na dnu):

╔═══════════════════════╗
    Ponedeljak        
╟───────────────────────╢
1. Srpski jezik      
2. Matematika        
3. Programiranje     
4. Likovna kultura   
5. Fizicko vaspitanje
╚═══════════════════════╝

182: , 186: , 187: , 188: , 196: , 199: , 200: , 201: , 205:

 1. Program koji ispituje koliko u nizu znakova ima cifara.
 2. Program koji ispituje koliko u nizu znakova ima brojeva. Na primer u tekstu "Broj 235 je manji od broja 223 za 12" ima 3 broja.
 3. Napisaćemo program koji ispituje koliko u nizu znakova ima malih, a koliko velikih slova.
 1. Napisati program, koji učitava neki tekst u jednom redu (string), a ispisuje isti tekst bez delova u zagradama. Sve zagrade su uparene i nema zagrada u zagradama.