$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \newcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$
Priručnik za početnike (C++) / Želiš li da umeš ovo?

Želiš li da umeš ovo?

  • Dozvoljeno polaganje
  • Lekcije
  • Nema
  • Koši
  • 7/20/2015

Zdravo!

Drago nam je da razmišljaš o tome da prođeš kroz naš kurs. Pre nego što počnemo, hteli smo da ti pokažemo samo nekoliko primera stvari koje ćeš, ako prođeš ovaj kurs i nastaviš da radiš, uskoro moći da napraviš.

Svi primeri koje ćemo prikazati ovde su napravljeni od strane srednjoškolaca u Istraživačkoj stanici Petnica. Neki od njih su imali ukupno samo nekoliko nedelja iskustva sa programiranjem pre izrade ovih projekata.

Jedna zanimljiva stvar koju možemo da uradimo je da simuliramo nešto iz stvarnog sveta. Evo nekoliko primera šta su učenici srednjih škola samostalno napravili za jedan ili dva dana:

Stvari koje možemo da napravimo uz pomoć programiranja ne moraju da ostanu samo na ekranu kompjutera. Umesto za naš personalni računar, program možemo da napišemo za mikrokontroler. Na mikrokontroler onda možemo da primamo infomacije sa kamera, mikrofona, GPS-a i raznih drugih uređaja. Osim što prikazujemo nešto na ekranu, pomoću programa možemo i da upravljamo stvarima kao što su motori, zvučnici, sijalice... Za ovakve stvari treba malo više vremena i evo nekoliko primera šta srednjoškolci mogu da urade za dve nedelje:

 

Ako su ti prethodni primeri zanimljivi možeš se više informisati o tome gde su rađeni na sajtu seminara Primenjene fizike i elektronike u Petnici, a još zanimljivih primera možeš naći na Youtube kanalu seminara.

Možda ti neki od ovih projekata sada ipak izgledaju komplikovano. Jedna od glavnih prednosti programiranja je što ne moramo ceo problem da rešimo odjednom. Sve što treba da uradimo je da ga podelimo na nekoliko manjih problema, koje ćemo onda možda da podelimo na još manje, sve do trenutka kada dođemo do problema ništa komplikovanijih od onih sa kojima ćemo se uskoro sresti u ovom kursu.

Toliko za sada. Nadamo se da će ti ovaj kurs biti zanimljiv i koristan. Sve komentare, sugestije ili primedbe možeš da nam pošalješ na forum http://algora.petlja.org/ Obećavamo da ćemo da čitamo ove poruke i da ćemo se truditi da pomognemo i poboljšamo kurs koliko god možemo.

Ostaje još da ti poželimo srećan rad. :)